klik klik klik

Monday, October 26, 2009

Bunga Kangkung


Rasanya semua orang dah ada bunga kangkung ni...terutama otai-otai antik ni... wbgmnpun saya tetap nak share jugak ya... ini lah teko antik yang pertama saya beli. Saya browse kat mudah.my kemudian ternampak seorang brother ni nak jual teko ni.. En. Mat jugak, tapi bukanlah CMG ...tapi rumah dia kat Kulai, dekat jugak tu dgn rumah CMG kat Sedenak tu kan...teko ni mmg lasak...saya pakai buat basahan hari-hari...Teko ni besar, tebal dan berat...jadi air teh yang saya buat panasnya tahan lama....

Ini waktu raya lepas, saya hidangkan kat sepupu saya yang datang bertandang...excited dia tengok cawan bunga lama tu....Cawan mulut lebar atau mulut jahat tu, bak kata CMG... tu saya beli dari cik Tasha antik kita lah .. cukup sedozen... kenapa sedozen? sbb anak saya ramai..hehehe...semasa Raya mmg saya hidang kat tetamu air teh dalam cawan mulut lebar tu ....


Hari ke hari, sedikit demi sedikit koleksi kangkung saya bertambah...terimakasih kepada kedai2 antik di alam maya ni...seperti Tasha, Welly, Angah, Ajmah dll... so far saya belum pernah barter lagi...sebab saya tak ada apa nak di'barter' kan...!! hehehe...selalu busy memanjang..tak ada masa nak gi merompak ke kedai apek...macam you all semua! Cuma masa balik Raya ke kampung hari tu, sempatlah juga mencelah gi kedai apek kat kampung tu..(ini pun atas panduan rakan2 blogger sekelian..).. dapatlah sikit bunga kangkung ni...

Teko ni saya beli dari Welly. Manakala cawan2 tu beli dari En. Mat Kulai dan cawan kecik saya beli kat kedai apek di kampung sebanyak 1 dozen. Teringat saya dulu-dulu mak saya suka buat kuih lompang dalam bekas ni...seingat saya ada macam2 bunga, tapi bila tanya mak dia pun tak ingat dah mana pergi semua tu...dah habis pecah kot...

Ini pulak koleksi teko-teko kangkung yang saya ada.....


Saya suka tengok teko yang di sebelah kiri tu...bentuk badannya yang montok disebelah bawah, nampak lemah gemalai...yang bestnya tutupnya pun ada gambar bunga kangkung juga... tapi ada chip sikit... tak kisahlah kan..janji ada... Manakala, teko sebelah kanan tu ialah teko aladin yang terkenal seantero dunia kan... kedua-dua bunga di teko ini besar dan terang serta jelas...nampak megah gitu.....kedua-duanya saya dapat dari cik Tasha antik kitalah....

Saya juga terpikat pada bentuk teko tiga segi dan bulat ini. Kedua-dua ini saya dapat dari En. Din di car boot sale Stadium Shah Alam.


Teko Cina bertangkai ini pula dari Ibuk Welly kita...satu masa dulu pernah tengok kat mudah.my ada orang jual sampai RM100 !!! Hurm...tak mampulah kalau semahal itu... teko sebelah kanan pula teko bulat bentuk biasa yang saya dapat dari Cik Mat Kulai jugak...murah aje tu...
Jom layan gambar-gambar ....

9 comments:

  1. 9:50 pm 27/10/09
    Chempaqa: "salam kak..cantek nyer teko kangkong yg btk aladdin..chemp dok cari nieh..brape akak beli?"

    ReplyDelete
  2. 12:26 am 28/10/09
    nor64 "slm azzah..ziarah kembali ..tahniah ya dpt meriahkan koleksi lama ni...nanti akak link ye..."

    ReplyDelete
  3. 12:28 am 28/10/09
    nor64 "azzah..tajuk nostalgi juga jadi pilihan ye..serasalah kite hehehe"

    ReplyDelete
  4. 9:11 am 29/10/09
    eija "salam lalu lalang kat cni"

    ReplyDelete
  5. 12:33 am 27/10/09
    ah mat gebu "salam azzah..tahniah atas kemunculan satu lagi blog koleksi barang2 warisan kita....byk teko kangkung u, saya pun tak byk pesan mcm tu.."

    ReplyDelete
  6. 8:36 am 27/10/09
    Haniss "salam perkenalan, banyaknya teko kangkung...macam2 jenis ada"

    ReplyDelete
  7. 11:50 am 27/10/09
    umi "Azzah..salam ziarah suka tengok brg2 lama camni teringat masa kat kampung dulu.."

    ReplyDelete
  8. 1:39 pm 27/10/09
    kakrose "salam kenal azzah..bertambah blog kolek brg lama..:)"

    ReplyDelete
  9. 6:46 pm 27/10/09
    nannie "salam ziarah n salam kenal dri saya , cantiknya koleksi teko bunga kangkung azzah , saya ni pn baru juga nk mula kumpul pinggan mangkuk antik ni"

    ReplyDelete