klik klik klik

Friday, May 7, 2010

Dari Jawa ke Pulau Japang

Dari Jawa ke Pulau Japang

Ok..Hari ini mari kita lihat masakan wong Jowo pula..... tapi dihidang dalam tureen dan piring dari Japan ... two-roses yang menjadi rebutan collectors...

Silakan semua ...alamak mana nasinya? Nanti saya sendukkan nasi ya...
 Sambal goreng Jawa
dan ayam masak Ungkep...
(cara sebutan mesti ada bunyi Jawa tau! ... hehehe)
resepi ni saya belajar dari arwah MIL... (orang BP kan ramai orang Jawa....) sepatutnya tak berkuah sangat... tapi saya buat berkuah sebab anak2 tersangat suka masakan ini sehingga menjilat jari ...(dan pinggan! sebab sayang kat kuahnya itu...). 
Cantik sangat tureen two roses ni...thanks to the youngest collector...

15 comments:

  1. salam azzah,

    dah dapat pun tureen idaman malaya. tahniah. memang cantik pattern ni. akak ingat kalau ade masa nanti, nak wat posting ttg koleksi ni.

    bila nak wat posting ttg cawan wet roses yang dapat dr Shariff tu? mesti asyik senyum lebar skrg ni.

    ReplyDelete
  2. salam kak azzah....

    waduh2.... masakan tu sungguh menyelerakn tetambah dihidang dlm bekas yg sungguh ayu itewww.... hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Gee,

    Thanks to the youngest collector among us...who else...Ezany! Selalu asyik miss aje bila ada yg jual kat blog antik...dengan Angah melepas, dengan Ajmah pun melepas, dengan Tasya pun melepas juga..bila tanya asyik dapat jawapan .."sudah dipinang orang!" ...akhirnya Ezany tolong cari kat ML...

    wet Roses? heheh...nanti lum sempat nak ambik gambar lagik...memang betul...asyik sengih macam kerang busuk.... bila tengok cawan tu dalam almari....

    ReplyDelete
  4. Amy...wes mangan? ...jom lah mangan sama...

    ReplyDelete
  5. 10:04 pm 7/5/10
    chemp "salam kak azzah..wow..tureen tuh yg mengoda..."

    ReplyDelete
  6. Chemp,
    menggoda...tergoda...auww..bahaya tuh...!

    ReplyDelete
  7. Mak aiiihh...terliur saya tengok menu ni...bestnya kalau dapat makan. Next week saya balik Pontian...mesti buat punyaa hehe

    ReplyDelete
  8. salam auntie....
    wow..besnye klu dpt makan masakan auntie....sedappppp
    tambah sedap dan menyelerakan sbb di hidang dlm pinggn mgkuk antik...hehhe
    tahniah auntie sbb dpt tureen idaman malaya tu..hehee

    ReplyDelete
  9. Fulamak..antara sedar tak sedar meleleh air liuh melihat makanan2 tue & juga tureen sekali.

    ReplyDelete
  10. Zulkis,
    haah..lupa lak u orang Pontian jugak... buat jangan tak buat bila balik kampung tu....

    Kak Azzah8

    ReplyDelete
  11. Ezany,

    Bila senang2 datang ke Shah Alam singgah lah rumah auntie...THANKS to YOU coz dapat belikan auntie tureen idaman Malaya tu...TQVM.

    Auntie Azzah8

    ReplyDelete
  12. Salam Shariff64,

    eh...Shariff kan orang BP jugak...mesti dah biasa makan masakan orang Jawa macam nih...

    Thanks a lot..saya dah terima cawan Wet ROses tu... nanti nak buat tayangan perdana...lum ambik gambar lagik.

    Azzah8

    ReplyDelete
  13. ctklang
    "masak ungkeppp...telan air liur je la...salam kak azah."

    ReplyDelete
  14. 6:43 pm 12/5/10

    sue "salam ziarah..lapar lak tengok lauk2 tu sdp.."

    ReplyDelete
  15. salam azzah..
    cantik luarnya..sedap isinya..

    ReplyDelete