klik klik klik

Thursday, February 18, 2010

Hunting di kampung semasa cuti CNY

Semasa cuti CNY baru ni...saya sekeluarga balik ke kampung. Sebenarnya tak plan pun nak balik kerana salah seorang anak saya ada join camping disekolahnya, balik hari Ahad, jadi tinggal 2 hari sahaja nak balik pun... tapi Ahad malam, selepas fikir banyak kali, kami mengambil keputusan balik juga... kerana mengenangkan kedua orang tua ku... mereka sudah tua, jadi jika berkesempatan jenguk2 lah selalu...walaupun sehari...
Isnin pagi bertolak balik... sampai dalam tghr... lalu bandar Pontian... hurm... semuaaaaa kedai tutup...termasuklah kedai apeks ... begitu juga kedai apek kat tepi sungai yang macam nak runtuh tu..ssshhh..tulah kedai yg Cik Mat Gebu serang tu..sampai habis semua... hehehe...saya pergi dah tak ada apa... licin semua dah kena sapu...opppsss..CMG... jangan marah ya... dah tak ada rezeki saya kan... sejak sekolah saya lalu lalang depan kedai tu... masa tu tak berminat dgn pinggan mangkuk ni semua...timbul minat dah terlambat.... tak apalah... rezeki ada di mana2 ... kita kena redha apa yang Allah bagi kita... mungkin jika kita tak dapat tu, ada hikmah nya...betul tak... mungkin Allah hendak bagi yang lebih baik dan bagus...wallahu'alam.

Eh.. panjanglah pulak introduction ni...
Ok... since semua kedai apeks tutup ...mulalah panjang akal... ajak bonda pergi rumah Mak Ngah ... sebab bonda bagi tau kat rumah dia ada satu gobok (almari) pinggan mangkuk lama yg kaler biru, hijau dan cekelat... nak lah menjenguk2. Ingat nak pujuk Mak Ngah jual kat saya... ialah..Mak Ngah dah tinggal sorang2 ajekan...
Sampai rumah Mak Ngah...selepas salam, teruslah panjangkan leher nak jenguk gobok lama dia... wahhhh.... terpegun kau... banyaknya pinggan batik seperti yang saya lihat di rumah kawan2 bloggers sekelian.... ada kaler hijau, birau dan coklat....bukan Japang atau China mali... tapi semuaaaaanya from ENGLAND!!! JOHNSON BROTHERS lagik!!! dek sebab terpegun membelek2.... dah balik baru tersedar tak ada snap satu pun gambar kat rumah Mak Ngah! hahaha.... teruk betul kan...
Anyway...sebab utama terLUPA nak ambik gambar kerana terlampau seronok..!!! MakNgah kata dia tak jual, tapi kalau nak ambil lah serba satu, sebagai kenangan Harta Warisan dan pusaka dari datuk... (tapi akhirnya Mak Ngah beri serba dua... huhu...rejeki...rejeki...!!!) Alhamdulillah... 


ok..jom layan gambar...

JOHNSON BROS ENGLAND, KHYBER, Reg. No. 775535
Circa ~ late 1930's - 1950's (selepas dimaklumkan oleh Mukhriz, terimakasih Mukhriz)

Ni pinggan batik warna hijau...pinggan makan leper 2, pinggan mungkum 2, piring kuih 2 dan piring cawan 2 ... cawan tak ada...
 Di bawah sinaran lampu kuning...
 
 
Close-up bunga batik... sebenarnya corak batik ini diberi nama KHYBER , 
coraknya sangat terang dan jelas, saya tak pasti ini tahun berapa..mungkin Mukhriz tahu..
mungkin sekitar 1940s (update: late 1930's - 1950's)
Cop mohor : JOHNSON BROS ENGLAND, KHYBER, Reg. No. 775535
Yang ini pula..warna biru tua...
JOHNSON BROS ENGLAND, KHYBER, Reg. No. 775535
 
Close-up JB Khyber warna biru- bunganya sangat terang dan jelas walaupun sudah berpuluh tahun

ok... sebenarnya bukan itu sahaja yang MakNgah beri.. tetapi yang ini juga
Johnson Brothers
Stoke-on-Trent,England
 OLD LONDON
 Circa 1883 - 1913
Johnson Brothers, Stoke-on-Trent, England
Corak ini diberi nama: OLD LONDON 
 



 Cop Mohor di montot nya : 
Johnson Brothers
Stoke-on-Trent,England
 OLD LONDON

 (di bawah simbol sebelah kiri tertulis)
By Appointment
To Her Majesty The Queen

(di bawah simbol sebelah kanan tertulis)
By Appointment
To Her Majesty Queen Elizabeth
The Queen Mother

(Saya buat sedikit homewok dgn mencari maklumat di internet...
http://www.thepotteries.org/mark/j/johnson_brothers.html
merujuk kepada simbol yang tertera di piring tersebut... sama dengan yang ada di website tersebut.. tahun nya ialah 1883 - 1913) 

Mak Ngah beritahu semua pinggan mangkuk ini dibeli di Singapura...

23 comments:

  1. salam azzah..Pucuk dicita ulam mendatang,Kalau bukan ada rezeki disini disana mungkin ada..tuhan maha adil tue..seronok dpt balik kpg jengah org tua,beri rezeki dpt rezeki.(Mcm sya nie org tua dah tak de..ziarahlah adik beradik). Anyway barangan yg azah dapat cukup berharga & cukup heritage.Susah nak dpt tue..kalau bukan calang2 org tak diberinya..Warisi Warisan..

    ReplyDelete
  2. salam kak..
    wow..nie durian runtuh ni kak..mmg berbaloi2 lah even dapat serb a2..koleksi bharga sangat tuh...mmg cun abissssssss,,

    ReplyDelete
  3. salam azzah,

    bestnya. nampaknya pinggan tu cam baru. tak de stain ....pun.

    ReplyDelete
  4. salam kak azzah ,
    Adoihh mak aih ini di katakan terpijak emas 916 campur emas 999 ishhhh akak bestnya terpegun saya tengok best ni kak best best sangat bertuahnya akak kalau beli ni mau beratus-ratus silap hari bulan beribu-ribu regenya syabas syabas

    ReplyDelete
  5. salam kak azzah..
    wahh N dah ada rasa jeles ni kat akak sbb dpt pinggan serba 2 biji tu..aduh berangan jap ni..kalau la N dapat..ish..bila la nak dpt.. tunggu la balik kg kot nak hunting dpt ker??...tah ler..tunggu je la kalau ada rezeki x kemana kan kak..cepat ke lambat jer la..

    akak sure gumbira tu kan.. senyum sokmo la tu..happy 4 u kak.. tumpang tgok pic jer la N ni..

    ReplyDelete
  6. salam azzah..rezeki tahun baru ni.. bestnya dapat rete warisan, simpan baik2 ya.

    ReplyDelete
  7. salan azzah,
    wahhh..patutla dia nak balik cepat..
    sampai tak leh tggu ptg,da dapat durian runtuh gamaknye...hehehe..
    woww..yah beli seketoi rm3o hengget tu...klu bnyk cam tu,da brape da azzah oi..berbalaoi2 balik kg ek..?

    ReplyDelete
  8. 6:08 pm 18/2/10
    sheila "salam k.azzah wah balik kg yeee...pinggan batik hijau tu lawa lah kan lembut je calornya bunya pun byk,,betambah kolek si akk..bila nak ajak mkn pulak"

    ReplyDelete
  9. 7:14 pm 18/2/10
    shas "cantiknya kak yg old england tu.nampak mmg lama betul.untung akak dpt."

    ReplyDelete
  10. 7:28 pm 18/2/10
    nannie "wow wow wow wow dan wow lagi"

    ReplyDelete
  11. 7:48 pm 18/2/10
    ida isk "salam...itu lee rezeki kan kan...bestnyaaaaa suka sangat tengok tapi ida nie tak ada ruang nak sumbat pun...hehe sebab tak ada kalau ada sumbat jugak"

    ReplyDelete
  12. 9:18 pm 18/2/10
    ryana "salam kak.Wah berbaloi2 hasil CNY akak tu. Pinggan JB segiempat tu saya ada sebiji pnggan kek n 6 prg kuih tapi tajuk lain "Road to Windsor""

    ReplyDelete
  13. 9:49 pm 18/2/10
    zie "hehehe zulkis pun ada sini ek...kumpul kita kat umah kak azzah"

    ReplyDelete
  14. 9:49 pm 18/2/10
    zie "salam kak azzah koleksi yg sgt mabeles"

    ReplyDelete
  15. 9:55 pm 18/2/10
    Shima UDA "salam perkenalan. Cantiknyer pinggan2 tu. Sy linkkan azah yer. jom follow saya juga"

    ReplyDelete
  16. salam kak azzah

    cantek kan khyber ni, saya ada a few khyber's plate & side plate and the rest JB Paris, Irene dan Anemone punya soup plate, plate dan juga ada satu tureen oval berliku dan platter..

    mak saya minat set pinggan batik ni coz arwah atuk & nenek saya selalu guna buat basahan..

    untung kak dpt in big quantity.. lah ni dah susah nak dpt..

    ReplyDelete
  17. lia cantiq collectionsFebruary 19, 2010 at 9:39 AM

    1:48 am 19/2/10
    lia cantiq collections "slm. amboi cantiqnya JB KHYBER tu. Ada hati nak jual tak? Manala tau ada yang lebih tak muat gerobok"

    ReplyDelete
  18. liacantiqcollectionsFebruary 19, 2010 at 9:40 AM

    1:50 am 19/2/10
    liacantiqcollections "Azzah, JB Khber biru tua ada yang nak dijual tak?"

    ReplyDelete
  19. 5:10 am 19/2/10
    mukhriz "sekitar akhir 19 30an hingga 19 50an kak azah....seronok tgk akak dapat warisan keluarga...."

    ReplyDelete
  20. 8:07 am 19/2/10
    Leya "salam kak azah...makin bertambah ler koleksi kak azah..."

    ReplyDelete
  21. SALAM KAK AZZAH


    RUPANYA KAK AZZAH NI SEKG YA DGN SAYA ORG JOHOR. YABENAR PINGGAN BEGITU BYK SEKALI DIJUAL DI SINGAPURAKAN TERUTAMA DI ROBINSON. OLD LONDON TUH SAYA ADA 5 KEPING TAPI TINGGAL 4 BERWARNA BIRU DAN PERNAH BUAT N3 ITU PD THN LPS. DULU SAYA SELALU IKUT EMAK KE ROBINSON. SATU LAGI BOWL YG EMAK BELI DI ROBINSON IALAH JOHNSON BROS CANTERBURY ENGLAND DAN CHEQUERS ENGLAND. RATA2 RUMAH ORG DI JOHOR ADA SUP BOWL JB BROS CANTERBURY INI YG BERWARNA PINK DAN COKLAT

    ReplyDelete
  22. Uhhh...untungnya kak azzah.. teruskan usaha koleksi anda..

    ReplyDelete
  23. Saye punye yg Irene Johnson bros gambar bunge biru..apebile nak tengok add pin BBM saye 7c97b48d

    ReplyDelete